Ένας μύθος των Anishnabe (Anishinabe)…

Πολλά, πολλά χρόνια πριν, όταν ο κόσμος ήταν ακόμα νέος, υπήρχε ένας όμορφος ποταμός. Στα νερά του ήταν τόσο γλυκά και καθαρά που όλα τα ζώα έρχονταν να πιούν κι εντός του ζούσαν αμέτρητα ψάρια.

Μία γιγάντια άλκη έμαθε για τον ποταμό κι ήρθε κι αυτή να πιεί νερό. Αλλά ήταν τόσο μεγάλη και έπινε τόσο πολύ, που σύντομα η στάθμη του νερού άρχισε να κατεβαίνει όλο και χαμηλότερα.

Οι κάστορες ανησυχούσαν. Το νερό γύρω από τις φωλιές τους εξαφανιζόταν. Σύντομα τα σπίτια τους θα καταστρέφονταν.

Τα μοσχοπόντικα ανησυχούσαν κι αυτά. Τί θα έκαναν έτσι και το νερό χανόταν; Πώς θα επιβίωναν;

Τα ψάρια ανησυχούσαν περισσότερο απ’ όλους. Τα άλλα ζώα μπορούσαν να ζήσουν και στη στεριά αν το νερό του ποταμού στέγνωνε, αλλά αυτά όχι.

Όλα τα ζώα προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να διώξουν την άλκη μακρυά από το ποτάμι, αλλά το μέγεθός της ήταν τέτοιο που φοβόντουσαν ακόμα και να προσπαθήσουν. Μέχρι και η αρκούδα τη φοβόταν.

Τελευταία η μύγα είπε πως θα μπορούσε να προσπαθήσει να ξεφορτωθεί την άλκη. Όλα τα ζώα γελούσαν και χλεύαζαν. Μα είναι ποτέ δυνατόν μια τόση δα μυγίτσα να τρομοκρατήσει μία τεράστια άλκη; Η μύγα δεν ανταποκρίθηκε, αλλά την ίδια μέρα – μόλις η άλκη έκανε την εμφάνισή της – ανέλαβε δράση.

Προσγειώθηκε στο μπροστινό πόδι της άλκης, το γράπωσε και δάγκωσε γερά. Η άλκη βροντούσε το πόδι της με δύναμη και με κάθε βρόντο το έδαφος βυθιζόταν και το νερό έτρεχε ορμητικά να γεμίσει κάθε βαθούλωμα. Στη συνέχεια η μύγα άρχισε να πετά γύρω της δαγκώνοντας, δαγκώνοντας και δαγκώνοντας ξανά και ξανά και ξανά, μέχρι που το ζώο το έπιασε παροξυσμός. Ορμούσε δεξιά κι αριστερά γύρω από το ποτάμι, κουνώντας το κεφάλι της, χτυπώντας τα πόδια της, φρουμάζοντας και ξεφυσώντας, αλλά δεν κατάφερνε να ξεφορτωθεί την ενοχλητική μύγα. Στο τέλος, το ‘βαλε στα πόδια να γλιτώσει, μακρυά από τον ποταμό και δεν επέστρεψε ποτέ ξανά.

Η μύγα ήταν πολύ περήφανη για το κατόρθωμά της και φρόντισε να καυχηθεί στα άλλα ζώα: «Και ο πιο μικρός ακόμα μπορεί να πολεμήσει κάποιον δυνατότερό του, αρκεί να ξέρει πως να χρησιμοποιεί το νου του.»

Πηγή: http://www.firstpeople.us/FP-Html-Legends/HowtheFlySavedtheRiver-Anishnabe.html

Advertisements