«Ασχολούμαστε μόνο με μια μικρή γωνία της συνείδησης που είναι και το περισσότερο μέρος της ζωής μας: την υπόλοιπη, την οποία αποκαλούμε υποσυνείδητο, με όλα του τα κίνητρα, τους φόβους, τις φυλετικές και κληρονομικές ιδιότητες, δεν γνωρίζουμε ούτε πως να το πλησιάσουμε. Τώρα σας ρωτώ, υπάρχει καν τέτοιο πράγμα σαν το υποσυνείδητο; Χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη πολύ ελεύθερα. […] Γίνεται λοιπόν να έχει κανείς πλήρη επίγνωση όλου του χώρου της συνείδησης και όχι μόνο ενός κομματιού της, ενός μέρους της; Αν είστε ικανός να έχετε επίγνωση της ολότητας, τότε λειτουργείτε συνέχεια με όλη σας την προσοχή, όχι με ένα μέρος της. Αυτό είναι σημαντικό να το κατανοήσετε γιατί όταν έχετε πλήρη επίγνωση όλου του χώρου της συνείδησης δεν υπάρχει φθορά. Μόνο όταν διαιρείτε τη συνείδηση, που είναι και σκέψη και συναίσθημα και πράξη, σε διαφορετικά επίπεδα υπάρχει φθορά.

Ζούμε κομματιαστά. Είστε ένα πράγμα στο γραφείο, κάτι άλλο στο σπίτι, μιλάτε για δημοκρατία και μέσα στην καρδιά σας είσαστε αυταρχικοί, λέτε ότι αγαπάτε τους γείτονές σας παρόλο που τους σκοτώνετε με τον ανταγωνισμό σας. Υπάρχει ένα μέρος σας που δουλεύει, κοιτάζει ανεξάρτητα από τ’ άλλο. Έχετε συνείδηση αυτής της κομματιασμένης ύπαρξης μέσα σας; Και είναι δυνατό σ’ ένα μυαλό που έχει κομματιασμένες τις ίδιες τις λειτουργίες του, τις ίδιες του τις σκέψεις – είναι δυνατόν ένα τέτοιο μυαλό να έχει συνείδηση του συνόλου; Είναι δυνατό να κοιτάζεις το όλο της συνείδησης ολοκληρωτικά, συνολικά, που σημαίνει να είσαι ένα πλήρες ανθρώπινο ον;

Αν με σκοπό να προσπαθήσετε να καταλάβετε την όλη συγκρότηση του «εγώ», του εαυτού που είναι πολυσύνθετος, προχωράτε βήμα με βήμα, ξεσκεπάζοντας το ένα στρώμα μετά το άλλο, εξετάζοντας κάθε σκέψη, συναίσθημα και κίνητρο, θα μπερδευτείτε σε μια αναλυτική πορεία που μπορεί να σας πάρει εβδομάδες, μήνες, χρόνια – και μόλις εντάξετε το χρόνο στην πορεία της κατανόησης του εαυτού σας, θα επιτρέψετε να εμφανιστεί κάθε είδος παραποίησης γιατί ο εαυτός είναι μια σύνθετη οντότητα, που κινείται, που ζει, που αγωνίζεται, που θέλει, που αρνείται, με πιέσεις και επιρροές κάθε μορφής που επενεργούν συνεχώς πάνω του. Έτσι, θα ανακαλύψετε μόνοι σας ότι δεν είναι αυτός ο δρόμος, θα καταλάβετε ότι ο μόνος τρόπος να δείτε τον εαυτό σας είναι συνολικά, άμεσα, χωρίς χρόνο και μπορείτε να δείτε την ολότητα του εαυτού σας μόνο όταν το μυαλό δεν είναι κομματιασμένο και αυτό που βλέπετε μέσα στην ολότητα είναι η αλήθεια…»

Πηγή: Jiddu Krishnamurti (1985:33-34) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα

(Με ελληνικούς υποτίτλους εδώ)

Advertisements