[…] Το να βλέπεις είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στη ζωή – ή το να ακούς – το να βλέπεις και να ακούς είναι το ίδιο πράγμα. Αν τα μάτια σας είναι τυφλωμένα από τα προβλήματά σας, δεν μπορείτε να δείτε την ομορφιά του ηλιοβασιλέματος. Οι περισσότεροι από μας έχουν χάσει την επαφή με τη φύση. Ο πολιτισμός τείνει όλο και πιο πολύ προς τις μεγάλες πόλεις, γινόμαστε όλο και πιο πολύ άνθρωποι των πόλεων, ζώντας σε συνωστισμένα διαμερίσματα και έχοντας τόσο λίγο χώρο που δεν μπορούμε να δούμε τον ουρανό το πρωί ή το απόγευμα, και χάνουμε τόσο πολύ την επαφή μας με την ομορφιά. Δεν ξέρω αν έχετε παρατηρήσει πόσοι λίγοι από μας κοιτάζουν μια ανατολή ή μια δύση, μια φεγγαράδα ή την αντανάκλαση του φωτός στο νερό.

Τέχνη

Έχοντας χάσει την επαφή μας με τη φύση τείνουμε φυσιολογικά στο να αναπτύξουμε διανοητικές ικανότητες. Διαβάζουμε πολλά βιβλία, πηγαίνουμε σε μουσεία και κονσέρτα, βλέπουμε τηλεόραση και έχουμε τόσες άλλες διασκεδάσεις. Επαναλαμβάνουμε ατελείωτα τις ιδέες άλλων και σκεφτόμαστε και μιλάμε τόσο πολύ για τέχνη. Γιατί εξαρτιόμαστε τόσο πολύ από την τέχνη; Μήπως είναι μια μορφή διαφυγής, ερεθίσματος; Αν είσαι σε απευθείας επαφή με τη φύση, αν παρακολουθείς την κίνηση ενός πουλιού στον αέρα, αν βλέπεις την ομορφιά της κάθε κίνησης του ουρανού, αν παρατηρείς τις σκιές στους λόφους, την ομορφιά στο πρόσωπο ενός άλλου, νομίζεις ότι θα θέλεις να πας σε οποιοδήποτε μουσείο να κοιτάξεις οποιαδήποτε ζωγραφιά; Ίσως επειδή δεν ξέρεις να κοιτάς όλα τα πράγματα γύρω σου, είναι ο λόγος που καταφεύγεις σε κάποιο είδος ναρκωτικού για να σε διεγείρει να δεις καλύτερα.

Υπάρχει μια ιστορία για ένα δάσκαλο μιας θρησκείας που συνήθιζε να μιλάει κάθε πρωί στους πιστούς του. Ένα πρωί ανέβηκε στην εξέδρα και ενώ ήταν έτοιμος να αρχίσει να μιλάει, ένα μικρό πουλί ήρθε κι έκατσε στο περβάζι του παραθύρου και άρχισε να τραγουδάει. Και τραγουδούσε με όλη του την καρδιά. Μετά σταμάτησε και πέταξε μακρυά κι ο δάσκαλος είπε: «Το κήρυγμα τελείωσε για σήμερα το πρωί.»

Jiddu Krishnamurti (2010:90-91) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ – Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ, Εκδόσεις Καστανιώτης, Αθήνα (απόσπασμα)

Advertisements